Decafé koffie: de smaak van koffie, maar dan zonder cafeïne

In koffie zit cafeïne. Dit is een stof die in verschillende planten zit, maar bijvoorbeeld ook in koffiebonen. Het stofje zorgt ervoor dat jij minder vermoeid bent. Bij kleine hoeveelheden, zo'n een à twee kopjes koffie per dag, is het zelfs goed voor de concentratie. Het nemen van te veel koffie kan ook nadelen hebben. Zo kan je rusteloos worden of hoofdpijn krijgen. Wil je dat nu voorkomen, maar toch genieten van een lekker kopje koffie? Dan is er cafeïnevrije koffie, ook wel decafé genoemd.

Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie is afhankelijk van allerlei factoren. Onder andere de koffieboon en ook de hoeveelheid koffie. De arabica boon bevat minder cafeïne dan de robusta boon. Gemiddeld zit er 75 tot 100 milligram cafeïne in een kop koffie. Ter vergelijking, de hoeveelheid cafeïne in cola is 24 milligram per 250 ml. En de cafeïne in thee is ongeveer een derde van de cafeïne van koffie.

Een gezonde volwassene kan, zonder klachten te ondervinden, ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen. Dit komt neer op zo'n vier tot vijf kopjes koffie. Hoe lang koffie werkt is grotendeels persoonsgebonden. Het kan 6 uur duren voordat cafeïne volledig uit je lichaam is verdwenen, terwijl je de piek ervaart tussen de 30 en 60 minuten na het drinken.

Is cafeïnevrij ook echt cafeïnevrij?

Betekent cafeïnevrij dat er ook echt helemaal geen cafeïne in de koffie zit? Nee, dat is niet het geval. Bij cafeïnevrije koffiebonen is namelijk minstens 97% van de cafeïne verwijderd. Het is niet mogelijk om alle cafeïne te verwijderen. Hoeveel cafeïne er in decafé koffie overblijft varieert per type koffie. Meestal gaat het om ongeveer 3 milligram cafeïne per kopje. Om het even in perspectief te plaatsen: 3 milligram cafeïne is nog minder dan in groene en zwarte thee.

Maar hoe wordt decafé koffie gemaakt? Bij decafé koffie wordt de cafeïne uit de koffie gespoeld met water. De meest gebruikte methode hiervoor is de kritische koolzuur-methode. Dit is een milieuvriendelijke manier van decafeïneren waarbij de bonen in water worden gedompeld. Hierdoor zwellen de koffiebonen op en stoten ze de cafeïne af. De cafeïne wordt vervolgens opgelost met koolzuur (CO2) onder een hoge druk. Daarna worden de koffiebonen gedroogd en verdampt de CO2 weer. Bij Boot Koffie maken we ook gebruik van deze milieuvriendelijke methode en je kan er meer over lezen in onze blog over 'Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?'

Is cafeïnevrije koffie gezond?

Cafeïnevrije koffie is een gezond alternatief voor iedereen die niet zo goed tegen cafeïne kan. De voedingswaarde van cafeïnevrije koffie is overigens wel bijna gelijk aan een gewone koffie. Cafeïnevrije koffie bevat een aantal kleine hoeveelheden van verschillende aanbevolen dagelijkse voedingsstoffen. Bijvoorbeeld kalium, niacine, magnesium en vitamine B3.

Ook bevat decaf koffie vaak evenveel antioxidanten en polyfenolen zoals chlorogeenzuur. Deze stoffen zorgen voor een vermindering van oxidatieve schade. Ook kunnen deze stoffen mogelijk hartaandoeningen, diabetes type 2 en kanker helpen voorkomen.

Dus, is decafeïne koffie gezond? Ten opzichte van koffie met cafeïne is decafé koffie inderdaad iets gezonder. Cafeïne brengt namelijk nadelen met zich mee die bij decafé koffie niet van toepassing zijn. Waar je vroeger echt minder koffie proefde, is een decafé boon tegenwoordig van topniveau en praktisch onherkenbaar qua smaak. Cafeïnevrije koffie biedt daarnaast allerlei andere voordelen. Daarom wordt het vaak als een gezond alternatief gezien.

De beste biologische cafeïnevrije koffie koop je natuurlijk bij Boot Koffie. Al sinds 1973 leveren wij de beste koffiebonen, filterkoffie en cafeïnevrije espresso koffiebonen. Wil je bij ons bestellen? Dat kan eenvoudig online via onze webshop. Heb je vragen of wil je meer informatie over onze producten? Neem dan contact met ons op.

Cafeïnevrije koffie